ČLÁNKY 

PROČ NÁS PŘITAHUJE STRACH A HORORY

Nad tím, proč lidé milují horory, si lámou hlavu i vědci. Z hlediska evolučního to totiž nedává žádný smysl - strach je velmi nepříjemný pocit a slouží k tomu, aby varoval před nebezpečím. Strach může nabýt různých podob. Může vyústit ve fóbii anebo úzkost. V mnoha případech je přitom strach velmi iracionální. Existuje ale několik teorií, proč se rádi bojíme. Pocity strachu u člověka způsobí, že se spustí takzvané atavistické pochody v mozku. U zvířete to způsobuje, že zareaguje útěkem nebo útokem. Podle psychologů pak může být takový stimul pro lidský mozek přínosný. Na rozdíl od zvířete může strach u člověka být přenesený do dalších zkušeností nebo pocitů. Strach tak u člověka může zesílit i další emoce. Další teorie praví, že všichni máme nepoznatelné části sebe sama a také něco, co potlačujeme. Násilí nás může jistým způsobem přitahovat, ač by si to člověk nikdy nahlas nepřiznal. Jsou to myšlenky, které nikomu neprozrazují a až v hororu jim mohou dát průchod. Lidé tajně myslí na něco, o čem vědí, že by tomu nikdo nevěřil - třeba věří na duchy nebo skryté síly nemrtvých. Ale až ve filmu, kde sehrají hlavní roli právě lidské duše nebo jedná tajná síla, teprve tam dojdou jejich představy ukojení. Někteří psychologové věří, že když má například divák nutkání mít představu o ublížení jinému člověku, vychutná si horor a toto nutkání se usměrní, aniž by podle něj musel jednat.


"Sexuální variace jsou trvalou součástí osobnosti. Změnit je nemůžeme."

- z rozhovoru s psycholožkou Zdeňkou Pospíšilovou (zdroj: varias.cz)

Co se dominance a submise týče, můžeme se na ně podívat jako na psychické vlastnosti, resp. rysy osobnosti, které se projevují určitým způsobem v chování, prožívání a v průběhu života jsou poměrně stálé. Každý člověk v sobě má zastoupeny v individuální míře obě tyto vlastnosti a také je různou měrou uplatňuje v různých situacích - právě proto je možné, aby existovali například lidé, kteří jsou v běžném životě i v BDSM dominantní nebo naopak submisivní, stejně jako lidé, kteří to mají v běžném životě tak a v intimním naopak.

Co se dominantního nebo submisivního chování k partnerům týče, roli hraje mimo vrozených dispozic i vliv prostředí - to, jaké interakce vidíme kolem sebe. Je dobré si klást otázku: "Kdyby mě nesvazovaly společenské konvence nebo kdybych si dovolila porušit pravidla, která jsem se naučila, jak by se to projevilo?" Možná bych zjistila, že to, po čem skutečně toužím není úplně v souladu s tím, jak se projevuji, že to chci jinak. A to může být první krok k pozitivní změně. Neustrnout u myšlenky "jsem jaká jsem a to už nezměním", ale dodat si odvahu, věřit v to, že mohu být šťastná a i přes určité dané dispozice mám schopnost udělat nějakou změnu. A to platí nejen v sexu.


RUDÁ JE BARVA PROTIKLADŮ

Rudá/červená barva je totiž barvou plnou kontrastů a protikladů. Je vzrušující, energická, prudká až náruživá, silná, mocná, spojená s představami ohně, nebezpečí, ale i lásky a vášně. Důležitým symbolem je i červená jako barva krve. V pozitivním i negativním smyslu. Pozitivní je ten, že skrze krev můžeme červenou barvu vnímat jako barvu života a životní energie. V tom negativním vnímáme krev jako něco, co značí nebezpečí, bolest, ztrátu a smrt. Je barvou války, boje, krveprolití a na mnohé může působit až agresivně. Proto se také používá jako barva převratu nebo revoluce. Výraznost, ráznost a energie červené barvy bývá využívána jako výstraha - na semaforu, na značce stop, červené bývají výstražné kontrolky na spotřebičích. Vypálení červené světlice dříve značilo vážné nebezpečí. Podobný princip platí i v přírodě. Červená je výstražná barva, která má říci "na mě pozor!". Co je jasně červené, bývá často jedovaté nebo nebezpečné. Červená je jedna z barev, která na člověka nejvíce působí. Má vliv nejen na lidskou psychiku, ale i tělo. Výzkumy potvrdily, že červená barva zvyšuje puls, krevní tlak a rychlost dýchání. Tělo je v červeném prostředí "více nastartované" a projevuje se to například nutkáním dělat fyzickou aktivitu. Též stimuluje libido a zvyšuje sexuální touhu.


© RED ROOM SOCIETY 2023
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky